10/12/2013

VIVE LA FRANCE!



12/10/2013
A diferencia dels espanyols, que sempre han tingut una actitud de distanciament i, sovint, menyspreu, respecte als francesos (gabachos, franchutes) -llevant de les honrosísimes excepcions dels "afrancesats", adjectiu que en l'imaginari espanyol ve a ser com fluix, poc "macho"- els catalans sempre hem tingut una forta estima pels nostres veins francesos, vistos com a europeus lliures de una república laica i democràtica, proper al que nosaltres voldriem ser. Deu ser per la proximitat geogràfica, o per que sempre hem mirat més al mite del nord culte i cívic que al estereòtip del sud folklòric i caòtic, el cert és que, per la majoria de nosaltres, entrar a la France es com retornar a una patria mai habitada, pero somniada. Els catalans sempre ens hem sentit una mica "francesos del sud". Idealització, ben segur, però referent, també.

Avui he agafat el TGV a Figueres per anar cap a Toulouse, i aquesta sensació m'acompanya tota l'estona. El cafè a l'estació de Narbonne ésmés bó, el croissant, exquisit. Soc conscient que a França son de nivell standar-baix, pero estan a anys llum del que es pot prendre a qualsevol cafeteria concessionada d'estació de sota els Pirineus. La gent, al tren, és amable, no crida, tinc una iaia al costat amb un somriure encantador, devant meu hi ha un senyor de mitjana edat amb una preciosa camisa negra, amb el coll i les mánigues estampades de cachemir negre i blanc que cap "machito" es posaria mai.

A l'estació de Narbonne, de superficie, hi pasen TGV cap al nord, al sud, i l'est: és un punt d'enllaç de diferents línies, i té molt trànsit d'alta velocitat Dons bé, a cap polític francés, ni de dretes ni d esquerres, se li ha acudit fer una costosísima i megalòmana estació subterrania amb tones i tones de ciment, com en alguna capital de provincia espanyola on tant sols hi paren 2 trens (per sentit) d'alta velocitat al dia, amb un promigt de 15 passatjers diaris.

Així doncs, que estic encantada de tenir aquest país tant aprop, i de poder fer comodament aquest viatge en tren cap a la bella Toulouse, Tolosa de Llengadoc per als catalans., per a veure, demà, la Manon de Natalie Dessay i Charles Castronovo, al Théâtre du Capitole...VIVE LE TGV, LA FRANCE ET LES FRANÇAIS!

Send from my iPad