10/04/2014

Primer (i excel·lent) Concert LIFE Victoria 2014, Roman Trekel


4/10/2014

Ahir divendres 3 d'octubre va tenir lloc el primer concert de l'edició d'enguany del LIFE Victoria, el Festival de Lied Victoria de los Angeles, amb la presencia estelar del baríton alemany Roman Trekelun dels més excel·lents intèrprets de lied de la seva generació. El concert va comptar amb un recinte únic i especial, el Pavelló Sant Rafael del Recinte Modernista de Sant Pau, a un lateral del qual es podia veure una foto de la seva anterior utilització com a hospital.





Enric Martínez-Castignani, el Director artístic del festival, ens diu al programa:
Aquest any el leitmotiv és “Els estats de l’ànima”. La motivació i gairebé obligació d’escollir aquesta temàtica es deu a la situació actual de la nostra societat i el paper que juga la cultura en ella. Actualment ja no només n’hi ha prou amb fer propostes culturals boniques o de pur divertiment. Corren temps en què els artistes i programadors tenim el deure de fer reflexionar al nostre entorn i, sobretot, fer-los sentir per despertar.

Amb aquest compromís ètic, social y cultural, contrasta la desafortunada programació, per al mateix dia, d'un altre concert de Lied: pocs que n'hi han a Barcelona, i n'han de coincidir dos!. Un suposat concert "sorpresa" (quan es convoca per mail a milers de persones, pot ser "sorpresa"?) que va portar a l'Auditori Axa a un altre excel·lent bartion alemany, Matthias Goerne.

Jo no vaig tenir cap dubte per triar, per molt que l'altra opció musical fos també temptadora: està molt clar que feia mesos que el programa de Life Victoria estava anunciat i, tant sols per la coherència i l'esforç d'uns organitzadors i la manca d'ètica dels altres, ho vaig tenir clar.

Tornant al recinte, el Pavelló lluïa una excel·lent il·luminació, que aportava un ambient especial, a través dels colors, a la ja de per si meravellosa sala.

Va iniciar el concert  Cristina Segura, amb Nejc Lavrenčič al piano, dintre de l'aposta i el suport del festival per les noves generacions. La jove mezzo va lluir un timbré bell, net i controlat, seguretat i carisma.

Va agafar el relleu Roman Trekel, amb Ulrich Eisenlohr al piano, a través dels poemes de Heinrich Heine, el fil conductor del seu recital.

No em puc imaginar dos interpretacions més distants que la d'un cantant de lied i el inefable Belcore, de L'elisir d'amore. Al Elisir, a Baden Baden, va ser quan vaig veure en directe per primer cop a Roman Trekel, en el paper del sergent rival de Nemorino. Per cert, que aquesta producció, que acaba de sortir en DVD, dirigida e interpretada per Rolando Villazón, amb Ildebrando d'Arcangelo com a Dulcamara i Miah Persson com a Adina, és altament recomanable, per la seva originalitat i gràcia en plantejar el trillat escenari bucòlic-pueblerino de sempre en un plató on es roda una peli del Far west.
http://www.deutschegrammophon.com/en/cat/0735137?

foto: Blog Villazonista

Roman Trekel com a Belcore, bé vocalment, em va semblar bastant hieràtic com a personatge, però com a interpret de lied va ser un total descobriment per a mi. Sense deixar en cap moment la respectuosa distancia que requereix el génere, va anar exprimint, amb la seva veu profunda i càlida (germànicament càlida, s'hauria de precisar), les cançons de Heine, musicades per Schumann i Schubert, recorrent inexorablement, amb un gran preciosisme, els estats d'ànim on prevalen la nostàlgia, la pèrdua i la solitud. Trekel mostra un legato admirable, excel·lent dicció i una àmplia paleta de colors i dinàmiques.

Va ser un concert rodó: la bellesa del  lloc, la qualitat dels intèrprets, la eficaç i sempre atenta organització, el mateix públic -que omplia totalment la sala- divers, molt interessat i disfrutant de l'oferta i...gens tossidor!

Un excel·lent inici per aquesta segona edició, que ja mostra símptomes de creixement i evolució respecte a la primera. Es van poder veure moltes cares conegudes del món musical, com la directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann (en animada conversa amb Trekel al finalitzar l'acte), el comunicador Ramón Gener ( a punt d'estrenar el seu nou programa internacional "This is opera") i el periodista i crític Jaume Radigales.

Aquí teniu el programa del recital i de tot el festival (encara un munt de coses interessants!) i algunes fotos i vídeos..

RECITAL TREKEL: http://www.lifevictoria.com/ca/life-concerts/trekel-eisenlohr/

PROGAMACIÓ LIFEVICTORIA2014: http://www.lifevictoria.com/ca/horaris/









Fotos: Opera Minora