7/12/2015

La "Fresca diva" Anna Netrebko cancel·la al Palau (cronología i imatges)


12 juliol 2015

Hi ha la "Casta diva" i també la "Fresca diva",  les dives fresques com a roses, exuberants física i vocalment. I potser també "fresques" en alguna altra accepció de la paraula.

Anna Netrebko és per a mi la millor soprano de l'actualitat, té una exitosísima carrera en evolució que porta la seva veu, cada vegada més sumptuosa i fosca, cap a vocalitats més interessants que fa uns anys no podia abordar. Escoltarla, a més en directe, supera sempre les expectatives, però, dissortadament, sembla que, de manera reincident, a Barcelona se'ns escatima aquesta possibilitat.

Vet aquí la cronologia dels fets:

- 21 maig 2014: previst el debut d'Anna Netrebko al Palau de la Música - CANCEL·LAT 3 dies abans per un refredat. Es posposa pel desembre.

- 17 desembre 2014: data en que es fa el concert cancel·lat al maig, amb canvis: ara s'incorpora el promès de la soprano, Yusif Eyvazov, que es salva miraculosament de rebre una sonora bufada per l'efecte sorpresa de la colònia russa, que es posa a aplaudir molt abans d'acabar el seu Nessun Dorma, l'unica ària que interpreta en solitari,

......

- 1 al 10 juliol 2015: gira de concerts a Viena (1), Versailles (4), Moscú (7) i Praga (10),- divendres 10: el concert de Praga té un gran èxit, Anna està exultant, en perfecte estat vocal.

- dissabte 11: a les 9 del matí, el Palau publica que, per raons de salut, el concert que havia d'oferir se el dilluns 13 queda CANCEL·LAT (que no ajornat) i s'informarà properament de les devolucions.- dissabte 11, cap a mitjanit:

       * Yusif Eyvazov publica a la seva pàgina de Facebook una foto d'ells dos amb el Tiago. Qui segueixi el seu mur, sap que les publica sempre a les poques hores de ser fetes.     * en Jan escriu un comentari a la foto anterior, dient, entre d'altres, que ella es veu molt bé per estar malalta.


    * Yusif se'n adona de l'errada, edita el comentari de la foto, i afegeix la frase "abans del concert" - com si fos del dia abans- per que no sigui tant evident la presa de pèl (a la imatge teniu l'historial de l'edició).
RESUMINT: que no ens creiem que entre la finalització a mitjanit de l'exultant concert de Praga i les 9 del matí següent, la diva tingués un sobtat greu problema de salut o de veu, que obligués a cancel·lar el concert de dilluns 13 a Barcelona.

Que pensem que el Palau també hi té una responsabilitat important, perquè tot fa pensar que ells ho sabien amb anticipació, que això no és cap cancel·lació sorpresa d'ùltima hora, ni molt menys esta deguda a problemes de salud.

Que em sembla magnífica la felicitat que semblen tenir Anna i Yusif, i tot el que vagi a favor del seu bon moment personal és fantàstic i ens n'alegrem molt.

Però que és una gran manca d'ètica i de profesionalitat una cancel·lació per caprici, per començar anticipadament les vacances (fins a la Tatiana que cantarà a Munich a finals de juliol). Abans aquestes coses no les feia, l'Anna Netrebko.

Que tant la soprano com el Palau han actuat amb premeditació i engany cap el públic. I que, per molt que ens delim per veure i escoltar a la Netrebko, accions com aquestes desacrediten la seva carrera i malmeten la seva professionalitat.