11/22/2013

Centenari de Britten: Andreas Scholl al King's College de Cambridge, Canticle II Abraham & Isaac


22/11/2013

El passat 18 de novembre, el contratenor alemany Andreas Scholl va oferir un concert a la capella del King's College, a Cambridge. Es van interpretar peces de Benjamin Britten y Henry Purcell, segons aquest programa:

Part I

HENRY PURCELL
Chacony in G minor

BENJAMIN BRITTEN
Hym to St Cecilia
Canticle II: Abraham & Isaac

HENRY PURCELL
Ode "Come Ye Sons of Art"

Part II

HENRY PURCELL
Evening Hymn
Music for a while
O Solitude

Ode to St cecilia "Welcome to all the Pleasures"

Mary Bevan soprano
Andreas Scholl contratenor
Tim Mead contratenor
James Gilchrist tenor
Neal Davies baix
Tamar Halperon piano & clavicèmbal
Stephen Cleobury director
Florilegium
Choir of Kings College


La conjunció del espai (la impressionant capella del King's College), els autors (Britten y Purcell) i els interprets va crear una atmósfera increiblement penetrant, amb unes sonoritats profondes i corprenedores, un aire de celebració religiosa i mística, amb un públic seriós i extasiat per la bellesa del moment.

Va ser un plaer molt gran per a mi poder-hi ser present, veient per primera vegada en directe al meu contratenor preferit, Andreas Scholl, que em va deixar totalment conmoguda amb la seva veu, molt millor encara en directe: té alhora corporeitat i evanescència, és una veu sense sexe, pero alhora molt masculina i carnal, no blanca ni neutra.

Us en deixo un audio, encara que de qualitat mediocre, del Canticle II: Abraham & Isaac, de Britten, que jo desconeixia i que em va captivar desde la primera nota.  El dramàtic i quasi operístic Càntic Segon és una versió de la història d'Abraham i Isaac, una de les històries més enigmàtiques i inquietants de la Bíblia, tal com es descriu al Chester Miracle Plays (S.XV).  

Avui precisament es conmemora el centenari del naixement de Bemjamin Britten (1913-1976), el compositor britànic amb major projecció del S. XX, coincidint també amb el día de Santa Cecilia, patrona de la música.





foto: Opera Minora














foto: Opera Minora
foto: Opera Minora

foto: Opera Minora
foto: FB Tim Mead
foto: @sarahchambre 
foto: @ChoirofKingsCam
foto: @sarahchambre