11/23/2014

Concert Escenes de Giulio Cesare, Natalie Dessay, Christophe Dumaux, Emmanuelle Haïm - Liceu 22/11/1422/11/2014

A punt d'entrar al Liceu, li deia a un amic que el concert d'avui em feia tanta il·lusió, que tenia por que les meves expectatives es veiessin defraudades. Ell, amb posat de "The quiet man", m'ha respost: "doncs jo no, jo sé que el disfrutaré". I, òbviament, no ho deia des del "tot em val", sinó des del "jo vaig a passar-m'ho bé" .

"No podem banyar-nos dues vegades en el mateix riu", ens deia Heràclit uns quants segles abans de que s'inventés l'òpera, i quanta raó tenia!. Es absurd anar a comparar, disseccionar i sentenciar. A l'òpera s'hi ha d'anar amb la voluntat de disfrutarla, i no tenen sentit les frases tan gastades sobre la Dessay, la que era i la que és, ni comparacions amb senyores de fa 80 anys.

Era avui, era al Liceu, i ha estat aquest vespre: Natalie Dessay ens ha donat, amb la inestimable col·laboració de la energètica i virtuosa HaÏm, i la complicitat del contratenor Christophe Dumaux, un concert màgic i bellíssim, una joia, valuosa, petita i resplendent com ella mateixa.

Le Concert d'Astrée han sonat meravellosament dirigits per la directora de cabells vermells tants encesos com la passió, la desinhibició i l'anti-encarcarament amb que dirigeix barroc, la seva gran especialitat. Dumaux ha estat un pèl insegur a la primera part, i molt fi a la segona. Després d'haver vist el seu Giulio Cesare al MET (al cinema, of course) he trobat a faltar que pogués lluir el vestuari (i des-vestuari) i moure's amb la seva desimboltura i eficàcia actoral...però avui no tocava.

Natalie Dessay ha sortit esplendorosa amb un vestit asimètric, de setí color champagne, que li deixava al descobert la espatlla dreta, cobert per una segona capa més petita, també irregular, de tul transparent amb pedreria, i d'una excel·lent llargada per semblar una mica més alta. Feia temps que no veia un vestit tan elegant i escaient al Liceu, adequat a les proporcions de qui el portava, a la seva personalitat i al que s'anava a interpretar.

De la veu, del seu magnetisme, de la seva màgia i de la seva altíssima qualitat artística, vocal i interpretativa, no podria dir-vos prou en aquestes línies.

Ha estat un èxit rotund, moltíssims aplaudiments i standing ovation, amb un públic diferent: menys alta societat al Saló dels miralls, menys senyors encorbatats i senyores estirades, rosses y consumides, y més gent normal, vestida normal, parlant normal...i dient que estaven disfrutant extraordinariament!

Després de aquest concert, el sisè (Aix-en-Provence, Montecarlo, Paris, Luzern i Pamplona), la gira finalitzarà el 30 de novembre al Lincoln Center de New York.

Esperem tornar los a veure a tots ells pel Liceu, A Dumaux, cantant i actuant, a la Haïm, dirigint, i a la Dessay... la qüestió es tornar-la a tenir al nostre escenari, fent absolutament el que ella vulgui!


Gran Teatre del Lice, Barcelona 22 novembre 2014
Concert ESCENES DE GIULIO CESARE (Georg Friedich Händel)

Le Concert d'Astrée, dirigit per Emmanuelle Haïm
Natalie Dessay, soprano
Christophe Dumaux, contratenor


PRIMERA PART 


Obertura de Giulio Cesare (HMV 17, 1724)
Ària de Giulio Cesare «Presti omai» (Acte I, escena 1ª)
Recitatiu de Giulio Cesare «Dei» i «Cieli! e qual delle sfere»
Simfonia i ària de Cleopatra «V’adoro» (Acte II, escena 2ª)
Ària de Giulio Cesare «Se in fiorito prato» (Acte II, escena 2ª)
Suite núm. 3 en Sol major HWV 350 extreta del Water Music - 1736
Recitatiu de Giulio Cesare i Cleopatra «Che veggio, oh numi» (Acte II, escena 7ª)
Ària de Giulio Cesare «Al lampo dell’armi» (Acte II, escena 8ª)
Recitatiu acompanyat de Cleopatra «Che sento, oh Dio»
Ària Cleopatra «Se pietà di me non senti» (Acte II, escena 8ª)

SEGONA PART
Recitatiu acompanyat de Giulio Cesare «Dall’ondoso periglio»
Ària de Giulio Cesare «Aure, deh per pietà» (Acte III, escena 4ª)
Recitatiu de Cleopatra «E pur cosí in un giorno»
Ària Cleopatra «Piangerò» (Acte III, escena 3ª)
Recitatiu acompanyat de Cleopatra «Voi, che mie fide ancelle»
Recitatiu de Giulio Cesare i Cleopatra «Forzai l’ingresso alla tua salvezza, oh cara»
Ària de Cleopatra «Da tempeste» (Acte III, escena 7ª)
Recitatiu de Giulio Cesare et de Cleopatra «Bellissima Cleopatra»
Duet de Giulio Cesarei Cleopatra «Caro! Bella!» (Acte III, escena 10ª) 

1r bis Ode for the Birthday of Queen Anne (Händel)
2n bis fragment «Caro! Bella!» Giulio CesareNOTA POSTERIOR A LA PUBLICACIÓ: ELS VIDEOS HAN ESTAT ELIMINATS PER INFRACCIÓ DE DRETS D'AUTOR


FOTOS